Czym jest dieta bezglutenowa?
Dieta bezglutenowa w ostatnim czasie bije rekordy popularności. Stosują ją osoby, które faktycznie nie tolerują glutenu, jak i takie, które po prostu podążają za modą. Warto jednak zastanowić się na czym taka dieta polega i czy każdy może ją stosować. Dieta bezglutenowa polega na wyłączeniu z diety wszystkich produktów zawierających w swoim składzie zboża. Nie można jeść mięs w panierce, większości wędlin, a także pić napojów z dodatkiem słodu jęczmiennego. Nie należy także jeść ciast, pić kawy zbożowej, zup zaprawianych mąką, a nawet produktów z dodatkiem proszku do pieczenia czy hydrolizowanego białka roślinnego. Nie należy także jeść produktów gotowych, ponieważ w większości zawierają one gluten.
Dieta bezglutenowa - co można jeść?
Będąc na diecie bezglutenowej można jeść produkty tworzone na bazie gryki, amarantusa i prosa. Dzięki temu, organizm będzie mógł zostać uzupełniony o potrzebne białko, witaminy z grupy B, a także składniki mineralne. Powinno się także dietę wzbogacić ziarnami, które będą w stanie uzupełnić brakujące składniki odżywcze. Będąc na takiej diecie będziemy mogli jeść przede wszystkim takie produkty, jak:kasza gryczana, kasza jaglana, niełuskany ryż, ciecierzyca, soja, soczewica, sezam, siemię lniane, słonecznik, tapioka, ziemniaki, rośliny strączkowe, maniok, sago, sorgo, orzechy, owoce, mięso, warzywa
Dla kogo dieta bezglutenowa?
Dieta bezglutenowa zalecana jest osobom chorującym na celiakię, chorobę Duhringa. Powinny ją również stosować osoby mające alergię lub nadwrażliwość na gluten. Należy taką dietę stosować jedynie z pobudek zdrowotnych, a nie dla kaprysu. O korzyściach dotyczących diety bezglutenowej mogą mówić jedynie osoby, które chorują na celiakię czy inne przypadłości wykluczające z diety gluten. Taka dieta pomaga złagodzić objawy choroby i pozwala na prowadzenie normalnego życia przez takie osoby. Osoby, które nie mają powodów, aby nie przyjmować glutenu, nie powinny wyłączać go z diety, ponieważ jest źródłem białka oraz składników mineralnych, jak choćby magnez, żelazo, cynk czy miedź. Ograniczenie tych składników może mieć poważne skutki dla zdrowia.
Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna jest produkowana bez dodatków sztucznych nawozów i bez pestycydów. Zasady wytwarzania żywności ekologicznej określone zostały w rozporządzeniu Rady (EWG) 2092/91 dotyczącym produkcji ekologicznej oraz znakowania produktów rolnych.
Produkty ekologiczne posiadają odpowiednie certyfikaty unijne. Zawsze powinniśmy sprawdzać na opakowaniu czy nabywany produkt posiada określone oznaczenia. Jeżeli ich nie ma, nie mamy do czynienia z ekologiczną żywnością, a zwykłymi produktami. Trzeba jednak pamiętać, że ekologiczna żywność to nie to samo co zdrowa żywność. Zdrowa żywność jest terminem, który został ustalony dla celów komercyjnych.
Jeżeli na opakowaniach produktów będzie znajdował się znak EKO, który nawiązuje do odpowiedniej unijnej doktryny, będziemy mieli pewność, że nabywamy produkt o wysokiej jakości. Można być pewnym, że produkt został wyprodukowany zgodnie z określonymi normami i zasadami. Certyfikat przyznawany jest na rok. Po upływie tego terminu gospodarstwo ekologiczne, czyli takie które posiadają pola, łąki, pastwiska, wybiegi dla zwierząt, urządzenia, budynki inwentarskie, magazyny, zostaje poddane ponownej kontroli. Jeżeli przejdą kontrole pomyślnie, znów zostanie im przyznany znak EKO, który będą mogli umieszczać na oferowanych produktach.
Produkty uważane za okoliczne nie powinny zawierać żadnych składników chemicznych, pestycydów, ani regulatorów wzrostu. Czyli nie powinny zawierać tego wszystkiego, co znajduje się w większości produktów na rynku. Ponadto, gospodarstwa rolne produkujące ekologiczną żywność powinny ograniczyć korzystanie z maszyn do zbierania czy sadzenia określonych produktów. Rolnik powinien także szczególną uwagę zwracać na czystość gleby oraz wód gruntowych, które przebiegają przez jego działkę. Jeżeli gleba będzie skażona, nie będzie on w stanie wyhodować ekologicznej żywności. Będą się w niej nadal znajdowały szkodliwe substancje pomimo tego, że sam rolnik ich do takich produktów nie dodał. Podstawą ekologicznej gospodarki powinny być naturalne odpady, takie jak gnojownica, kompost czy obornik.